Parodontita marginală cronică – este o maladie inflamatorie care afectează gingiile, ligamentele și țesuturile care asigură stabilitatea dentară în oasele maxilare. În final are loc distrucția septului interdentar care poate duce la mobilitatea și pierderea dinților !
Cauza principală a apariției parodontitei cronice este tartrul dentar !! Odată cu apariția tartrului dentar, mai ales al celui subgingival înlăturarea căruia este imposibilă cu ajutorul periuței dentare, are loc și o acumularea de bacterii sub el toxinele carora distrug țesuturile de susținere a dintelui!
Factorii favorizanți sunt: fumatul , incongruențele dento-alveolare cu înghesuire sau spațiere, igiena proastă a cavității bucale, schimbări hormonale ( sarcina, menopauza, pubertatea) etc.
Simptomele parodontitei cornice sunt:
- Prezența tartrului dentar,
- Gingii roșii, tumefiate ,
- Sângerare gingivală în timpul periajului dentar și la mestecarea alimentelor dure,
- Pungi parodontale ( spații între dinte și gingie la sondare),
- Dezgolirea rădăcinilor dentare, retracții gingivale,
- Miros neplăcut din cavitatea bucală,
- Mobilitate dentară,
- Eliminări din spațiile intergingivale a unui conținut fetid.
1) Detartraj și periaj profesional: o procedură nedureroasă prin care se înlătură tartrul dentar de pe toată suprafața dentară cu ajutorul aparatelor cu ultrasunet și a unui jet de particule din carbonat de calciu care curăță și netezește rădăcina dentară !
2) Se vor schimba toate obturațiile vechi sau defecte care ar putea favoriza reținerea plăcii și a tartrului dentar; tratament ortodontic si ortopedic la necesitate.
3) Tratament medicamentos: clătituri bucale cu substanțe antiseptice ca profilaxie împotriva apariției placii dentare, cel mai des este folosită soluția pe bază de clorhexidină. La necesitate se indică tratament general cu antibiotice pentru 7 zile.
4) Tratament chirurgical: se decolează gingia și se efectuează îndepărtarea cimentului distrus ,a osului infectat și a țesuturilor de granulație.
Prevenirea îmbolnăvirilor parodontale se face prin menținerea igienei orale, prin periaj corect, folosirea aței dentare și apei de gura, fiind obligatorie măcar o consultație stomatologică la fiecare 6 luni, moment în care se face detartraj și periaj profesional.